Enviat per: jaumexr | 04/12/2010

Temps de crisi, temps de decisions

Tothom ho pateix d’una manera o altre, la crisi està fent estralls a les nostres llars , al nostre poble al nostre país, a tot el mon. La avarícia desmesurada d’uns pocs i la falta de control d’un capitalisme ultraliberal ens ha portat  a una crisi en la que ha sobre els ciutadans em de posar diners i perdre serveis per salvar a una classe financera que menysté l’economia real i nomes busca salvar els seus balanços i els seu beneficis.

A sobre al nostre país la situació es pitjor que ha Europa degut a l’excessiva dependència del sector de la construcció de vivendes i a l’especulació que s’ha anat alimentant durant anys de increments continus en la valoració de vivendes i terrenys, ara tot això ha esclatat i no tenim sectors econòmics potents preparats per agafar el relleu i menys encara a la nostra comarca on ja veníem de una davallada del sector tèxtil i sector adober.

Però si que tenim sectors emergents que hem de saber potenciar i aprofitar com les energies alternatives, el tractament de residus, el reciclatge i les noves tecnologies aplicades a sectors tradicionals.

Òdena el meu municipi també pateix els efectes d’aquesta crisi ,els nostres ingressos per impostos indirectes han caigut en picat i hem tingut que disminuir despeses per compensar aquets menors ingressos. El pressupost d’aquest any te una retallada important en les despeses no bàsiques, hem baixat les retribucions a càrrecs electes, no hem incrementat la plantilla i hem prioritzat el servei a les persones i la formació i promoció econòmica per damunt de tot i el mes important es que estem fent inversions en infraestructures i equipaments com mai s’havia fet al nostre municipi amb mes de 10 milions d’euros a invertir en 4 anys.

A Òdena ho tenim molt clar , hem fet els deures, hem treballat amb criteris clars i tenim una situació econòmica sanejada, el nostre endeutament actual es molt baix (35% quan el límit es el 120%) i no hem creat una estructura gran en període de vaques grasses que fos difícil de mantenir en temps de vaques flaques, hem aconseguit la llei de barris (9 milions €) amb molt esforç competint amb projectes de municipis mes grans que el nostre, hem tirat endavant projectes del pla Zapatero (800.000 €), apart hem aconseguit 821.413 del PUOSC i 310.499 de Xarxa Diputació per inversions, tot això que no es poc, s’està fent en un sol mandat.

Sortir d’aquesta crisi a nivell general portarà anys i demanarà molts esforços individuals, públics i privats, no ens hem d’enganyar la tasca es complicada i llarga, però si tenim les idees clares i fem les coses ben fetes podrem sortir-ne abans i mes ben reforçats. Les crisis en part serveixen per fer canvis que millorin les estructures socials, els models econòmics i de creixement, la sostenibilitat dels recursos; en definitiva es un període de canvis ple d’oportunitats pels que les sàpiguen aprofitar.

Les administracions en general i l’ajuntament d’Òdena com la nostra administració mes propera ha de mirar d’incentivar i activar el cicle econòmic fent inversions en infraestructures i equipaments, creant oportunitats en el territori que puguin ser aprofitades per inversors i emprenedors (ajuts a les empreses i autònoms, politiques fiscals, infraestructures de valor afegit, polígons industrials moderns i especialitzats, àrees comercials singulars… etc) i sobretot, en aquest període difícil,  tenir cura dels mes desfavorits i activar politiques de formació, reciclatge i ocupació que ajudin a tots els que han perdut el seu lloc de treball a trobar una nova feina el mes aviat possible.

Sens dubte el repte es immens però plegats i units podrem aconseguir-ho si sabem triar les iniciatives de progrés que faran d’Òdena un millor lloc per viure, treballar i gaudir del nostre patrimoni.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: