Enviat per: jaumexr | 22/11/2011

MITGES VERITATS

Diu el dit que no hi ha major mentirà que una mitja veritat i per il·lustrar-ho hem recopilat algunes informacions relatives a Òdena que s’han publicat dins els primers 100 dies de govern bipartit (ERC-CIU) a Òdena.

El dia 26-08-2011 el diari La veu de l’Anoia va publicar una informació econòmica relativa entre altres a l’ajuntament d’Òdena on deia, basant-se en informació de la Web del ministeri de hisenda, que Òdena havia liquidat l’exercici 2010 amb un dèficit de -568.440,65 €. Efectivament si agafem la suma d’ingressos i li restem la suma de despeses ens dona aquesta xifra, però es que l’article havia obviat una quantitat de mes de 1.000.000 de €  que eren els diners que Òdena tenia estalviats en previsió de futures inversions. Per tant la xifra real i que va aprovar el 8 de Juliol de 2011 el ple d’Òdena es de +436.372,83 €  de resultat positiu del exercici 2010.

Unes altres dades que també va publicar aquest diari del 2010 son la xifra de ingressos en impostos per habitant de 681,99 € , despeses de personal per habitant de 370,44 i despeses en inversió per habitant de 679,39 €. La primera indueix a pensar que la pressió fiscal a Òdena es alta ja que això equivaldria a pensar que una família de 4 persones a Òdena  paga 681,99 x 4 = 2.727,96 € l’any i això evidentment no es cert. L’explicació es que els impostos directes a Òdena provenen principalment de 3 vies: IBI (Impost de bens i immobles), IAE (Impost d’activitats econòmiques) i IIVTNU (Impost sobre increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana, també conegut com les plusvàlues). Que afecti a la majoria de famílies només hi ha el IBI ja que el IAE ho paguen les grans empreses i el IIVTNU només qui obté guanys per la compravenda de terrenys, principalment promotors i immobiliàries. Per tant cal explicar que la pressió fiscal de una família tipus a Òdena  era el 2010 menys de la meitat del que deia el diari.  I que les plusvàlues al canviar de propietaris un sector tant important com el de Sant Miquel, han augmentat els ingressos en impostos directes en molt i que dividits per la població dona una quantitat no certa de la pressió fiscal a municipi.

La xifra de 370,44 € en personal cal indicar que inclou els sous del nombrosos plans d’ocupació executats i per tant també esta sobredimensionada.  Ja que es l’ajuntament qui contracta al personal de Plans d’Ocupació i qui formalment paga als treballadors però es el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) qui fa front a la despesa aportant els recursos a l’ajuntament.

Un altre deducció que no fa el diari, però que cal fer, es que si sumem les despeses del 2010 i les dividim per habitant ens dona un rati de despesa de 1.843,24 € per habitant, quasi el triple dels 681,99 € teòrics d’impost directe. Això vol dir que de cada 3 € gastats el 2010 només 1 € ha estat obtingut via impostos directes els altres 2 € s’han aconseguit amb aportacions externes com per exemple el pla de barris que aporta 4,5 milions € en 4 anys.

Es de lamentar que l’actual govern d’Òdena sigui bo per gastar-se els 436.372,83 € de romanent del 2010 i en canvi no faci res per defensar la solvència del municipi  davant els mitjans.

Pel que fa a la informació que publica directament el govern a la web municipal http://goo.gl/qNF3J del dia 18-09-2011, aquesta vegada referida al suposat estalvi de 64.000 € en els propers 3 anys pel que fa a la despesa dels regidors. Ens troben davant un intent de manipulació i engany als ciutadans indigne d’un alcalde que fa bandera de la transparència i el sentit comú. Primer per que, aplicant el sentit comú, l’únic que es pot comparar a hores d’ara  son els sous fixes mensuals aprovats pel ple (93.448,7 € any) que son un 5% superiors als del govern anterior (87.704,61 € any) tal com explica aquest article http://goo.gl/xsGtO . Segon, per que la resta de costos dels regidors, com son (dietes, assistències a òrgans col·legiats, indemnitzacions i altres conceptes),  son despeses variables que depenen molt de la gestió que faci el govern al llarg del temps i per tant no podran ser comparades fins que hagin passat els 3 anys de la comparativa.

En aquest període de retallades generalitzades i precarietat social entenem ajustat que el alcalde cobri 18.000 € l’any per la seva representació i responsabilitat però no es compren tenir regidors amb dedicació parcial i molt menys amb dedicació complerta com el primer tinent d’alcalde que cobra al any 34.000 €. De totes formes com dèiem abans el temps dirà si aquestes remuneracions han estat o no rentables pel municipi i els votants jutjaran si s’han complert les promeses electorals o no.

Però mitges veritats son sempre mentides complertes.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Categories

A %d bloguers els agrada això: